Home » Golfbanen Nederland » Golfbanen Gelderland » Golfclub ´t Zelle

Golfclub ´t Zelle [Review 2022]

Golfclub ´t Zelle

Golfclub ‘t Zelle ligt verscholen op landgoed ‘t Zelle in Hengelo Gelderland. Golfclub ‘t Zelle ligt op zo’n 20 minuten rijden vanaf Doetinchem

‘t Zelle is opgericht in de jaren 80 en begon als 9 holes golfbaan. Later zijn er nog eens 9 holes bij aangelegd om er een complete 18 holes golfbaan van te maken. 

Naast de 18 holes golfbaan vind je bij de golfclub een par 3 baan die bestaat uit 9 holes. Verder zijn er twee putting greens, een chipping en pitching green en een (deels) overdekte driving range van zo’n 30 plaatsen.

Verder vind je bij golfclub ‘t Zelle een restaurant met terras waar je heerlijk kunt zitten (na je golfronde). 

In dit artikel gaan we golfclub ‘t Zelle reviewen en voorzien van een cijfer qua golfbaan, oefenfaciliteiten en horeca / overige faciliteiten. Uiteraard doen we dit alleen nadat we de baan ook daadwerkelijk gespeeld hebben!

18 Holes golfen op ‘t Zelle

De kwaliteit van de 18 holes wedstrijdbaan op ‘t Zelle beoordelen wij als bovengemiddeld. Je merkt aan de ondergrond echt dat je op een bosbaan speelt ten opzichte van golfbanen waar het meer op een weiland lijkt. Erg prettig.

Golfbaan 't Zelle

Snelle ondulerende greens, fairways waarin een duidelijk onderscheid zichtbaar is met de (semi) rough. De fore greens en de teeboxen zijn strak gemaaid, wat wil een golfer nog meer? Tuurlijk, het is niet The Dutch maar deze golfbaan beschouwen we zeker als een verborgen parel in de Achterhoek

Saillant detail is dat we vriendelijk werden onthaald door de marshal toen we startten op de A-lus. Het lijkt erop dat het marshall gebeuren goed is geregeld bij deze golfbaan. Iets waar veel andere golfbanen nog een voorbeeld aan kunnen nemen.

De A-lus op ‘t Zelle

De 18 holes bij ‘t Zelle zijn zeer afwisselend te noemen. De A-lus, welke tot bosrijk vernoemd is, kent veel bos afgewisseld met een aantal sloten. De eerste drie holes geven je echt het idee dat er wat te halen valt de betreffende dag. Niet al te lange holes waar, wanneer je geen gekke dingen doet, de bal redelijk makkelijk binnen de baan wordt gehouden.

Hole 4 tot en met 7 zijn zeker andere koek. Respectievelijk een par 5 van 510 meter, een par 3 van 201 meter, een par 4 van 369 meter en een par 4 van 406 meter welke redelijk smal zijn. Het vervelende van deze holes is dat wanneer je een misslag hebt, je direct wordt afgestraft gezien het feit dat de dichtheid van de bomen erg hoog is. 

Met geluk kun je terug chippen en eieren voor je geld kiezen, vaker komt het voor dat je mag droppen of een provisionele bal moet slaan. 

Hole 8, een par 3, is wat meer vergevingsgezind met zijn lengte van 151 meter. Bij een bal die niet helemaal op lijn is beland je in de bunker. 

Hole 9 is een vrij open par 4 van 355 meter waar je de driver zeker weten uit de tas kunt halen. Met een beetje pech beland je op de fairway van hole 10, maar ook vanuit daar kun je prima verder spelen naar de green.

De B-lus op ‘t Zelle

De B-lus, welke de naam waterrijk gekregen heeft, kan erg nat worden als je niet precies bent met je slagen. 

Je begint redelijk recht toe recht aan met een semi dogleg van 264 meter naar links met wat gevaar in de vorm van wat bunkers en water. Als je goed je best doet dan kun je de golfbal links het water in slaan, de ruimte ligt dus rechts. Echter ligt er rechts voldoende ruimte. 

't Zelle hole 10 en 11

Wanneer je hole 10 hebt overleeft dan begint de ellende opnieuw. De door gastspelers gevreesde hole 11 is een dubbele dogleg van 480 meter omgeven door water. Dubbele cijfers zijn op deze hole niet ver weg. Maar wanneer je recht bent dan word je ook zeker beloond. 

Hole 12 is een zeer lange par 4 van 406 meter en heeft een lastige sloot op zo’n 150 meter die afloopt naar rechts. Geen goed nieuws dus voor de slicers.

Hole 13 en 14 is nog even overleven; een lange par 4 van 372 meter en daarna par 5 van 511 meter. Ook hier geldt weer; wanneer je recht slaat dan word je zeker beloond tijdens deze fase van de golfronde. 

Vanaf hole 15 wordt het genieten, want we zijn zojuist aangekomen op ‘’par-valley’’ zoals de leden van golfclub ‘t Zelle de laatste vier holes vaak aanduiden. 

We beginnen met een par 3 van 150 meter, gevolgd door een par 4 van 299 meter. Vervolgens een par 4 van 240 meter om af te sluiten met een par 4 van 304 meter welke allemaal behoorlijk ruim zijn opgesteld. Genoeg reden om aan te nemen van de leden dat par-valley als naam niet voor niets is bedacht.

De par-3 baan op ‘t Zelle

De par-3 baan van ‘t Zelle is beoordeeld als derde beste par-3 baan van Nederland. En dat is niet zonder reden. Je kunt op deze par-3 baan precies dezelfde kwaliteit van de baan verwachten als dat je op de 18-holes wedstrijdbaan tegenkomt. 

Dus geen par-3 baan die in het niet valt bij de grote baan en waar nauwelijks onderhoud aan wordt gepleegd. De par-3 baan is dan ook qualifying en mag gezien worden als een volwaardige tweede golfbaan naast de 18-holes baan.

De holes variëren in lengte van 69 tot 138 meter. De holes worden goed beschermd door ondulerende greens en bunkers rondom de green complexen van de par 3 golfbaan. 

Bunker 't Zelle

De golf holes zijn erg afwisselend qua greens met flinke hoogteverschillen en zelfs een mini plateautje op hole 6. Ook de bunkers spelen erg fijn en doen niets onder voor de 18-holes golfbaan.

De oefenfaciliteiten op Golfclub ‘t Zelle

Bij ‘t Zelle zijn de oefenfaciliteiten ook meer dan prima ingeregeld. Er zijn twee bekwame golfpro’s aanwezig op de golfclub waar golfers van ieder niveau aan hun golfspel kunnen werken. 

Het is daarnaast erg netjes dat je gratis gebruik mag maken van de oefenfaciliteiten van de golfclub. Iets dat je tegenwoordig bij bijna geen enkele golfclub ziet. Heerlijk toch, als je op vakantie of voor werk even niet thuis bent maar wel graag een balletje zou willen slaan.

Driving range

De plaats waar de meeste golfers het meest te vinden zijn als ze oefenen, de driving range, is gedeeltelijk overdekt. De matten op de range zijn gemiddeld te noemen en sommige matten zijn dan ook wel aan vervanging toe vinden we. 

Driving range 't Zelle

Enkel in de hoeken liggen matten welke nog helemaal geen slijtplekken hebben. De driving range biedt spiegels als je je swing wil analyseren en daarnaast kun je ook uit een fairway bunker slaan om deze slag te oefenen.

Niet-leden kunnen balletjes kopen met een pinpas. Je betaalt 2 euro voor 35 ballen. Erg prijzig vinden wij. De kwaliteit van de ballen is niet goed. Op veel ballen zijn de dimples bijna compleet verdwenen. Leden kunnen een speciaal sleuteltje aanschaffen en betalen 1 euro voor 25 ballen.

Chipping en pitching green

De chipping en pitching green bij ‘t Zelle is erg bijzonder. Je hebt namelijk de mogelijkheid om tot een afstand van zo’n 70 meter te pitchen, iets dat je niet bij veel golfclubs tegenkomt waar je vaak alleen kunt chippen.

Er is een mooie fairway en (semi-)rough gemaaid waardoor golfers alle slagen kunnen oefenen. Daarnaast staat er een mooie bunker achter de green van waaruit de bunkerslagen geoefend kunnen worden.

Putting greens

Bij Golfclub ‘t Zelle vind je twee putting greens. Iedere puttinggreen bestaat uit negen holes. Het leuke aan de putting greens is dat er bij beide green verschillende ondulaties terug te vinden zijn waardoor je een afwisselend aantal putts kunt maken die je ook op de baan weer terug ziet komen.

De snelheid van de putting greens is meer dan voldoende en doet in principe niets onder voor de echte golfbaan. De greens zijn dan ook goed onderhouden en het is in principe heerlijk om je putts op te oefenen.

Horeca ‘t Zelle en overige faciliteiten

De horeca bij golfbaan ‘t Zelle is prima ingeregeld en te beschouwen als goed. Het restaurant geeft een vertrouwde indruk en wordt ook veel bezocht door wandelaars welke over het pieterpad wandelen. 

Clubhuis 't Zelle

Qua menukaart is er het nodige te vinden en is er voor een ieder wat wils. Wij als grote eters hadden de porties graag wat groter gezien, maar ja, je kunt niet alles hebben.

Douches en toiletten

Douches en toiletten zijn erg netjes te noemen bij ‘t Zelle. Je kunt altijd een handdoekje pakken en een douche nemen na een ronde golfen. 

Ook in de baan is er vorig jaar een toilet gerealiseerd bij hole 5 en hole 13. Ideaal als je tijdens je golfronde even op een beschaafde manier wil toiletteren. Met een code kun je de toiletten in.

Golfshop ‘t Zelle

Er zit bij ‘t Zelle nog een golfshop, gerund door Fore Golfers, waar ook de zaken omtrent het afrekenen van greenfees en dergelijke worden geregeld. De shop is leuk ingeregeld maar mist volgens ons wat slagkracht qua assortiment.

Het personeel is erg aardig en behulpzaam te noemen.

Conclusie golfbaan ‘t Zelle

Zoals je wellicht al gelezen hebt is golfclub ‘t Zelle erg goed bevallen bij de jongens van Online Golfer Caddy. Wat vonden wij:

  • We zijn erg enthiousast over golfbaan ’t Zelle. Heel veel beter wordt het volgens ons in Nederland niet, op grote banen als The Dutch en The Duke na. 
  • Ook de oefenfaciliteiten zijn top notch, mede door de lange pitching green. Echter vinden we de ballen vrij duur wat voor ons de lol van de driving range een beetje weghaalde. 
  • Over de horeca en de oefenfaciliteiten zijn we ook tevreden. Iets grotere porties en (heren)toiletten die iets vaker schoongemaakt zouden worden zou geen overbodige luxe zijn.

We raden deze golfbaan zeer zeker aan. Veel golfplezier bij golfclub ‘t Zelle!

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!