Golfbanen Nederland
Overzicht
Onderwerp
Golfbanen Nederland
Golfbanen Nederland
Golfen worden steeds populairder in Nederland. Sinds de Corona pandemie zijn er steeds meer mensen die het erop wagen eens richting de golfbaan te gaan. Als je eens wat meer wil weten over Nederlandse golfbanen dan zit je hier goed.
De golfbaan in Nederland. Een gerespecteerd stuk land door alle Nederlanders die de golfsport beoefenen. Iets waar we als golfers stiekem toch wel een beetje trots op zijn. De beste banen, de duurste banen, de makkelijkste banen, welke verschillende banen er zijn en natuurlijk een kaart van alle golfbanen in Nederland.
Golfbanen Nederland kaart
We hebben op deze pagina een overzicht van alle golfbanen in Nederland samengebracht op een kaart. In totaal zijn er zo’n 275 golfbanen in Nederland. Toch aardig wat als je je bedenkt dat het golfen in Nederland zo ongeveer pas een eeuw oud is.

Welke soorten golfbanen zijn er in Nederland?
In Nederland zijn er verschillende soorten golfbanen te vinden. Het heeft onder andere te maken met het gebied waarin de golfbaan is aangelegd en welke ondergrond de golfbaan heeft dat bepaald in wat voor soort categorie de golfbaan valt. Hieronder vertellen we je over de verschillende soort golfbanen in Nederland; de links golfbaan, de bosbaan, parkbanen en polderbanen.
Links golfbaan Nederland
Links golfbanen zijn over het algemeen de typische golfbanen die je vindt aan de kust. Wanneer je een linksbaan speelt dan is de wind heel erg bepalend. Bij harde wind kan het soms onmogelijk te voelen om een dergelijke baan te spelen.
Linksbanen zijn open, kennen weinig bomen en hebben vaak zeer harde fairways en greens waardoor alles super hard door rolt en spin slaan erg lastig is.
De meest bekende linksbaan is waarschijn St. Andrews, waar onlangs de 150e Open werd gespeeld.
Parkbanen
Parkbanen zijn landinwaarts aangelegd, weg van de kust. Veel bomen en ruig gras is iets dat je veel ziet op een parkbaan. Het heet niet voor niets een parkbaan, want wanneer je een dergelijke baan speelt kun je het gevoel hebben dat je in een park rondloopt. Parkbanen zien er vaak zeer fraai en soms zelfs perfect uit.
De hindernissen zijn vaak door mensen aangelegd in de vorm van beekjes en bunkers. De bekendste parkbaan is waarschijnlijk Augusta National, waar ieder jaar de Masters wordt gespeeld.
De bosbaan
Een bosbaan in Nederland valt misschien onder één noemer te noemen met heidebanen, welke zich vaak ook in een bosrijke omgeving bevinden. Dergelijke banen zijn vaak smal en zijn vol van bomen, welke regelmatig de vorm van de hole bepalen. Hindernissen zie je veel terug in de vorm van water en bunkers.
Polderbanen
Polderbanen zien wij zelf toch een beetje als de ‘’weiland’’ banen. Niet helemaal netjes natuurlijk om te zeggen, er zijn namelijk werkelijk prachtige polderbanen in Nederland zoals de Dutch.
Polderbanen zijn vaak wat vlakker en zijn in de winters vaak erg nat terwijl ze ‘s zomers (wanneer er niet gesproeid wordt) droog en hard zijn.

Polderbanen zijn meestal ook wat open, hindernissen zijn aangelegd in de vorm van beekjes, watertjes en bunkers.
Golfbanen in Nederland
De Nederlandse golfbanen bestaan uit verschillende soorten en maten. Zo zijn er volwaardige 18-holes golfbanen, par-3 banen, en par-3/4 banen. Dan kan er ook nog eens verschil in zitten of een baan wel of niet qualifying is. Daarnaast zijn er ook golfbanen in Nederland waar je meerdere meer dan 18-holes vindt of waar een combinatie ligt van een 18-holes en een par-3 baan.
18-holes golfbanen in Nederland
18 holes golfbanen ken je waarschijnlijk in dit vorm als hoe je golf gewend bent. Grote, lange golfbanen bestaande uit par 3’s, par 4’s en par 5’s. Een beetje zoals de banen die je op televisie ziet. Voor de doorgewinterde golfer is het golfen op een 18-holes baan toch eigenlijk wel het ‘’echte’’ golf.
Par 3 en/of 4 golfbanen in Nederland
Par-3 en/of par-4 banen zijn kortere golfbanen welke in veel gevallen ook uit negen holes bestaan. In de meeste gevallen zie je par-3 banen en in een enkel geval zitten er ook een aantal par-4 banen binnen dergelijke golfbanen gemixt. Het worden dan een par-3/4 golfbaan genoemd.
Par-3 banen zijn meestal vrij kort. Zo zie je bijvoorbeeld op golfclub ‘t Zelle in Hengelo (Gld) dat de kortste baan zo’n 65 meter is en de langste baan 135 meter is. De par-3 baan op ‘t Zelle scoort als 2e beste par-3 baan in Nederland.
De greens op deze par-3 baan zijn eigenlijk niet te onderscheiden van de 18-holes wedstrijdbaan. Dat is in veel gevallen wel anders, waar je vaak ziet dat par-3 banen in Nederland minder goed onderhouden zijn.
Aantal golfbanen in Nederland
Hoeveel golfbanen zijn er in Nederland? Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst uitzoeken over welke soort golfbanen je het hebt. Want bij elkaar opgeteld zijn er zo’n 275 golfbanen in Nederland te vinden.
18-holes golfbanen in Nederland
Wanneer we het enkel en alleen over de volwaardige 18-holes golfbanen in Nederland hebben dan zijn dit er 133. De golfbanen bevinden zich in heel Nederland maar je ziet toch wel duidelijk het grootste gedeelte in het midden van het land en in het westen aan de kust van Nederland.
Banen met meer dan 18 holes in Nederland
Er zijn in Nederland 8 golfbanen met meer dan 18 holes, waarvan Golfbaan Spaarnwoude het helemaal gek maakt met 66 holes. De overige golfbanen hebben 36 holes op het Rijk van Nijmegen na, dat 45 holes groot is. Op het Rijk van Nijmegen kun je de verschillende lussen met elkaar combineren waardoor je iedere keer weer een ‘’andere’’ baan speelt.
Banen met minder dan 18 holes in Nederland
Er zijn 107 golfbanen in Nederland met minder dan 18 holes. Onder deze 107 golfbanen dien je een onderscheid te maken tussen volwaardige 9-holes golfbanen en par-3/4 golfbanen. Met een volwaardige 9-holes golfbaan wordt bedoeld dat je hier normale lengtes van golf holes kunt spelen. Op par-3/4 banen zijn de holes over het algemeen toch wat korter.
Oudste golfbanen Nederland
Waar vind je de oudste golfbanen van Nederland? Ze liggen eigenlijk verspreid over het hel land. De oudste golfbanen in Nederland gaan inmiddels alweer langer dan een eeuw mee. In de beginfase van het ontstaan van de golfsport in Nederland duurde het meestal een tijd alvorens er een nieuwe baan werd aangelegd nadat er net een werd aangelegd.
Dat kwam vanaf de jaren ‘70-’90 wel in een stroomversnelling toen de een na de andere golfbaan in Nederland werd aangelegd. Hieronder volgt een overzicht van de oudste golfbanen van ons koude kikkerlandje:
Rosendaelsche GC – 1908
De Rosendaelsche is officieel genomen de oudste golfbaan van Nederland, op wat kleine golf baantjes in de tuinen van baronnen na. Waar de Rosendaelsche in 1895 al op een andere plaats werd aangelegd verhuisde het in 1908 naar de Apeldoornse weg in Arnhem, waar de baan nu nog steeds ligt. In 1977 werden de 9-holes uitgebreid naar 18-holes.
Apeldoornseweg 450, 6816 SN Arnhem
Domburgsche GC – 1914
Aanvankelijk werd er in 1904 al een golfbaan opgericht onder de naam Domburg Golf Club. De baan verhuisde in 1914 naar de huidige standplaats. Zoals je zult verwachten ligt de Domburgse golfbaan in Domburg en ligt deze pal naast de zee, een werkelijk plaatje is deze oude golfbaan.

Hilversumsche GC – 1918
In 1918 was de beurt aan Hilversum, een stokoude golfbaan. In 1917 begon men met de aanleg van 9-holes op de locatie van waar de huidige golfbaan zich nu ook bevindt. Leuk weetje is dat de Hilversumsche als eerst een internationaal kampioenschap mocht organiseren, dat wat we nu kennen als het KLM Open.
Soestdijkerstraatweg 172, 1213 XJ Hilversum
Heidegolf Ullerberg – 1923
Vijf jaar later was het tijd voor de oude golfbaan Heidegolf Ullerberg. Een baan, zoals je als zult vermoeden, verscholen in het heide. Waar Ullerberg aanvankelijk een privébaan was is het sinds het begin van 2000 ook mogelijk om als buitenstaander een ronde te lopen op de baan. Ullerberg bestaat uit 9-holes.
Jonkheer Doctor C.J. Sandbergweg 97A, 3852 PT Leuvenum
GC Driene – 1927
Golfclub Driene, ook een zeer oude golfbaan, is een wat bekendere naam ten opzichte van bijvoorbeeld Heidegolf Ullerberg. De 9-holes, die werden aangelegd door de Twentsche, worden nu bespeeld door Golfclub Driene. Er valt dus te betwisten of het jaartal 1927, en daarmee de titel van oudste golfbanen van Nederland, echt toe te schrijven valt aan golfclub Driene.
Morshoekweg 16, 7552 PE Hengelo
Oude 9 golfbanen
Naast de échte oudjes hebben we in Nederland ook nog de zogeheten Oude 9 golfbanen. De Oude 9 golfbanen bestaat uit een collectief van 9 golfbanen. Deze clubs werken op de een of de andere manier met elkaar samen. Het verbond startte met 4 van deze clubs in 1914 en was het initiatief tot wat nu de Nationale Golf Federatie wordt genoemd.
Zo kunnen leden van een club binnen de oude 9 tegen een gereduceerd tarief spelen op één van de overige 8 banen. Daarnaast is het niet heel gemakkelijk om binnen te komen op de oude 9 golfbanen, maar als je lid van een van de andere oude 9 banen bent dan wordt dit al wel meteen een stukje gemakkelijker.
Überhaupt is het niet heel erg makkelijk om lid te worden van een van de oude 9 golfbanen. Vaak dien je voorgedragen te worden en dien je door de ballotage heen te komen. Niet zo modern dus, vandaar misschien ook wel de naam ‘’oude 9’’. Maar wanneer je een zeer lage handicap hebt of over een aardige zak geld beschikt dan wordt het alweer wat makkelijker om lid te worden op een van de oude 9 golfbanen, dus alles is mogelijk..
Over het algemeen scoren de golfbanen welke behoren tot de oude 9 erg goed in de klassementen van de beste golfbanen. Over het algemeen zitten alle banen uit de oude 9 in de top 50 van de beste golfbanen van Nederland en de meeste nog eens hoog ook.
Welke golfbanen behoren tot de oude 9 golfbanen?
- Hilversumsche Golfclub (gelegen in Hilversum)
- Kennemer Golf & Country Club (gelegen in Zandvoort)
- Koninklijke Haagsche Golf & Country Club (gelegen in Den Haag)
- UGC de Pan (gelegen in Utrecht)
- Eindhovensche Golfclub (gelegen in Eindhoven)
- Golfclub Broekpolder (gelegen in Vlaardingen)
- Rosendaelsche Golfclub (gelegen in Arnhem)
- Noordwijkse Golfclub (gelegen in Noordwijk)
- Golfclub Toxandria (gelegen in Molenschot)
Wat zijn de mooiste golfbanen van Nederland (top 5)
Het is natuurlijk vrij subjectief wat nou de mooiste golfbaan van Nederland is. Maar wat nou als alle meningen bij elkaar op worden geteld, is het dan nog steeds subjectief? Of verworden alle meningen bij elkaar opgeteld wel tot een feit?
Of je het nou met ons eens bent of niet, op basis van alle meningen bij elkaar opgeteld presenteren we de top-5 mooiste golfbanen van Nederland hieronder. De top-5 is opgesteld op basis van wat Nederlanders vinden.
- Koninklijke Haagsche Golf Club – 9.0 (330 beoordelingen)
- The Dutch – 8.9 (528 beoordelingen)
- Bernardus golf – 8.8 (364 beoordelingen)
- Utrechtse Golfclub de Pan – 8.8 (298 beoordelingen)
- Noordwijkse Golfclub – 8.7 (386 beoordelingen)

Par 3 golfbanen Nederland
Over par-3 golfbanen wordt door sommige golfers wat minachtend gedaan. Dat het geen echt golf is of dat par-3 golfbanen niet goed onderhouden zijn. En ja, in sommige gevallen is dit zeker het geval. Echter is er de laatste jaren een heuse revolutie op gang gekomen en zijn sommige golfbanen echt heel erg serieus bezig met het onderhoud van hun par 3 banen.
Daarom leek het ons een goed idee om deze banen eens in het zonnetje te zetten en dat we jou laten zien welke par-3 banen nou echt het spelen waard zijn in Nederland. De banen zijn gekozen op basis van iedereen in Nederland die zijn stem heeft uitgebracht op de par-3 banen in Nederland.
Beste par 3 banen van Nederland
Hieronder vertellen we je uitgebreid over de top-10 beste par-3 golfbanen in Nederland. De banen zijn volgens waardering van Nederlandse golfers beoordeeld en zijn dus niet door een jury uitgekozen.
1. De Oosterhoutse golfclub – 8.8
De nummer 1 par-3 golfbaan van Nederland is de Oosterhoutse. De baan, die 1270 meter lang is, ligt er volgens beoordelaars erg goed bij. De roughs staan hoog, maar wanneer je de fairway net mist dan kun je je bal goed vinden.
Er zijn een aantal plaatsen met water en bunkers aangelegd om de golfer uit te dagen op deze par-3 baan. Er is een pad aangelegd voor buggy’s.
Een andere beoordelaar geeft aan dat de par-3’s op de Oosterhoutse allemaal ‘’echte’’ par 3’s zouden kunnen zijn op een grote baan. Er zijn geen banen van 60 meter, zoals je deze vaak bij andere par 3 banen wel tegenkomt.
2. ‘t Zelle (Hengelo Gld) – 8.6
De par-3 baan op ‘t Zelle is oerdegelijk. De greens zijn super goed onderhouden en zijn niet te onderscheiden van de echte wedstrijdbaan. De holes zijn erg divers aangelegd, met als langste hole een baan van 135 meter. De kortste hole is zo’n 65 meter. Daarnaast zijn er een aantal mooie plateau greens en vele bunkers te vinden. Leuk weetje is dat je de baan zoveel keer mag lopen als je wilt wanneer je een dagkaart haalt.
3. Prise d’eau golf
De par-3 baan is omgeven door een bosrijk gebied. Er zit een hole bij waarin je mag afslaan over water, altijd goed om te oefenen. Daarnaast zitten er voldoende bunkers in de par-3 baan verwerkt. Beoordelaars geven aan dat de par-3 baan goed onderhouden is door de greenkeepers.
4. Golfclub Princenbosch
De Oosterhoutse golfclub weet een technisch moeilijke par-3 baan neer te zetten met holes tussen de 65 – 155 meter (mooie lengtes voor een par-3 baan). Op de par-3 baan vind je ondulerende fairways en greens. Het mooie aan deze par-3 baan is dat de baan verlicht is en dat je dus ‘s avonds kunt golfen. Ideaal wanneer het nog wat snel donker wordt.
5. Golfbaan het Woold
Op het Woold vind je een par-3 baan met holes vanaf 50 tot en met 130 meter. Er zijn een aantal vijvers aangelegd waardoor je als golfer op verschillende manieren uitgedaagd wordt. De baan op het Woold is geheel verlicht. Je kunt dus ook in de avonden aan de gang als je dit zou willen.
Golfbanen Nederland zonder gvb
Als je op zoek bent naar volwaardige 18-holes golfbanen in Nederland waar je geen gvb (golfvaardigheidsbewijs) voor nodig hebt dan kom je bedrogen uit. Het is namelijk zo dat er geen volwaardige 18-holes golfbanen zijn waar je kunt spelen zonder gvb.
Als je het echt eens wilt proberen maar je geen gvb wil halen dan kun je overwegen om eens naar Engeland te gaan. In principe kun je hier op alle golfbanen terecht zonder gvb.
Er zijn wel par-3 golfbanen waar je kunt spelen zonder golfvaardigheidsbewijs. Je kunt hier dus gewoon een dagje komen golfen zonder dat je je bewijs hebt gehaald. Hieronder hebben we daarom een overzicht voor je gemaakt met alle par-3 golfbanen waar je geen golfvaardigheidsbewijs voor nodig hebt.
Par 3 baan zonder gvb
Hieronder vind je het overzicht mar par-3 golfbanen waar je geen gvb voor nodig hebt en waar je dus gewoon kunt spelen zonder dat certificaat:
- Golfbaan Golf4all Harderwijk
- Golfbaan Pitch & Putt Rhoon
- Golfclub Rhoon Golfcenter / Oude Maas
- Golfbaan Best Golf
- Golfbaan Pitch & Putt Strand Horst
- Golfbaan Pitch & Putt Golf Maurik
- Golfbaan Pitch & Putt Golf Papendal
- Golfbaan Pitch & Putt Golf Orvelte
- Golfbaan Oogduyne
- Golfbaan Pitch & Putt Groenlo
- Golfclub Midden-Brabant
- Golfbaan Pitch & Putt Golf Koudum
- Golfbaan Pitch & Putt Golf Doetinchem
- Golfbaan Pitch & Putt Golf Molenhoek
- Golfbaan Pitch & Putt Twente
- Golfbaan Pitch & Putt Golf Leeuwarden
- Golfbaan Pitch & Putt Golf Oostwold
- Golfbaan Pitch & Putt Golf Kameryck (Woerden)
- Golfbaan Pitch & Putt Golf Oirschot
- Golfbaan Pitch & Putt Golf Lemele
- Golfbaan Dorhout Mees
- Golfbaan Pitch & Putt Golf Bussloo
- Golfbaan Pitch & Putt De Star
- Golfbaan Pitch & Putt Golf Groningen
Tip: doe van te voren wel even goed onderzoek naar de baan. Sommigen van deze ‘’golfbanen’’ hebben namelijk helemaal niks met golf te maken en dat zou zonde zijn van je ervaring. Let er vooral op of de par-3 banen goed zijn onderhouden, hoe de greens eruit zien (zijn ze snel en kort gemaaid?) en of je van gras kunt afslaan in plaats van plastic matten.
Duurste golfbanen Nederland
Wat is de duurste golfbaan van Nederland? Voor zover wij weten kun je bij Bernardus Golf in Croimvoirt een dagje komen golfen voor zo’n 200 euro. Het leuke is wel dat je je vriendin kunt meenemen en dat zij lekker in de wellness gaat zitten terwijl jij gaat golfen. Wel opletten dat ze niet teveel uitgeeft want het eten en drinken zit niet bij de prijs inbegrepen. Anders geef je al gauw 500 euro uit voor een dagje weg met de vrouw.. Andere prijzen van greenfees:
- Een greenfee op the Dutch kost ook ongeveer 200 euro.
- 18 holes golfen op de Koninklijke Haagsche? Kost je zo 225 euro.
- Dagje Noordwijk met de vrouw en jij even 18 holes golfen? 150 euro
- Lage Vuursche a 140 euro per 18 holes
Daarnaast zijn er (zakelijke) lidmaatschappen bij banen als the Dutch en the Duke. Hier golfen met een zakelijk lidmaatschap kunnen zo oplopen tot 20.000 euro per jaar. Uiteraard, je kunt het nog veel gekker maken. Hier binnenkomen als particulier lid is eigenlijk niet mogelijk, omdat het gebeuren echt gericht is op zakelijk bijeenkomsten en ontmoetingen.
Uiteraard, wanneer je goed genoeg bent of écht een zak geld hebt dan is er voldoende mogelijk. Speel je geregeld onder par of leg je met gemak 30.000 euro per jaar neer voor een lidmaatschap? Dan gewoon even bellen naar de club waar je lid wilt worden. Waarschijnlijk kun je volgende week wel aan de gang.
Privé golfbanen Nederland
Privé golfbanen zijn eigenlijk ontstaan in de tijd dat er een aantal rijke families met veel grond in Nederland waren. Zij hadden dan voldoende geld om een golfbaan aan te laten leggen en deze te laten onderhouden. Zoals je je kunt voorstellen zijn de meeste van deze privé banen in de loop der jaren verdwenen en zijn sommigen overgegaan in verenigingsvorm.
In principe zijn er nog tee privé golfbanen in Nederland welke je als ‘’actief’’ kunt beschouwen. Actief staat tussen haakjes geschreven omdat het onderhoud van de banen niet geweldig is te noemen, echter bestaan ze nog wel gewoon een daar valt wat voor te zeggen. Daarnaast bestaat er nog één privé par-3 baan die echt staat ingeschreven. Je mag hier alleen spelen als je een vriend of kennis van de eigenaar bent.
Golfclub Slottermolen
Slottermolen is een vlakke 9 holes baan met een vijver in het midden waar ook overheen gespeeld dient te worden. De baan is alleen geopend voor genodigden en heeft de zogenoemde C-status van de NGF gekregen en heeft daardoor een minimale lengte van 2750 meter.
Golfbaan Ullerberg
De Ullerberg is een heidebaan welke wél toegankelijk is voor gasten. Je kunt hier dus 9 holes komen golfen. De greens zijn niet erg goed onderhouden maar zijn wel van gras en hieromheen speel je voornamelijk vanaf de heide. Erg interessant voor wie zich wil verdiepen in de geschiedenis van golf.
Groenouwe
Groenouwe is een landgoed waarop twee tennisbanen, een openluchtzwembad en een 18-holes golfbaan waren gevestigd. Aangelegd door een Nederlander die goed verdiend heeft in Nederlands-Indië. De golfbaan wordt nu slechts gemaaid wanneer er een familietoernooi plaatsvindt. Bunkers en dergelijke zijn inmiddels dichtgegroeid.
Langste golfbaan Nederland
De langste golfbanen ter wereld zijn lang, echt lang. Daar komen de langste golfbanen van Nederland bij lange na niet in de buurt. Zo heb je bijvoorbeeld de Jade Dragon in China met een lengte van 7.800 meter en de Legend Golf in Zuid-Afrika met een lengte van 7.700 meter.
In Nederland is een van de langste golfbanen 6522 meter, en dat is The Dutch. Op The Dutch kun je van de zogeheten Zwarte Tees spelen die na respectievelijk de witte en de gele tees komen. Bernardus is net iets korter, hier speel je wanneer je van de witte tees speelt, 6515 meter.
Dat zijn dus best wel kanjers van golfbanen wanneer je ze vergelijkt met Nederlandse gemiddelden van zo’n 6000 meter. Een halve kilometer extra verdeeld over 18 holes is flink. Nu is het natuurlijk wel zo dat je van de witte of zelfs de zwarte tees afspeelt en dit in veel gevallen bij bepaalde clubs helemaal niet mogelijk is.
Par-6 hole Nederland
Par-6 holes zie je eigenlijk bij hoge uitzondering in de wereld. Maar zit er ook een Nederland, dat vroegen wij ons af. Na enig onderzoek bleek dat golfclub Reghuys een korte tijd beschikte over een ware par-6 hole. De baan ligt in Noord-Holland en werd aangelegd in 2006.
Door de destijds geldende normeringen voor banen om te voldoen aan de EGA-handicap standaarden werden par-6 holes automatisch hergroepeert naar een par-5 hole. Niet zo leuk dus als een baan bedoeld is om in 6 slagen af te ronden maar wanneer je er maar 5 over mag doen.
Golfbanen van Nederland boek
Er zijn een aantal prachtige boeken uitgegeven waarin de golfbanen van Nederland naar voren komen. In deze boeken die over de golfbanen in Nederland gaan worden de golfbanen beschreven maar ook beoordeeld op hun kwaliteiten en eventueel mindere punten.
In principe worden alle banen uitgelicht, of het nu gaat om de beste baan van Nederland of de 9-holes clubbaan. Uiteraard is het zo dat niet alle ontwikkelingen voor de volle honderd procent kunnen worden bijgehouden in dit soort boeken, welke slechts iedere aantal jaren worden gepubliceerd.
Wel is het zo dat het een heerlijk idee is om weg te bladeren in een boek waarin de kern van de Nederlandse golfbanen beschreven en beoordeeld wordt. De meeste boeken zijn tegenwoordig voor een prikje te koop dus daar hoef je het ook niet voor te laten. Wij hebben ons er in ieder geval goed mee weten te vermaken op een aantal druilerige zondagmiddagen.
Makkelijkste golfbaan van Nederland
De moeilijkheid van een golfbaan wordt uitgedrukt in de zogeheten course rating. De course rating kun je ook vinden bij je eigen golfbaan en deze kun je vergelijken met andere golfbanen om te bekijken hoe moeilijk de golfbaan die jij speelt relatief is. In basis is het zo dat hoe hoger de course rating is, hoe moeilijker de golfbaan is. We zijn nu dus op zoek naar banen met een zo laag mogelijke course rating.
Wanneer een course rating laag is, en de golfbaan dus over het algemeen makkelijker zou moeten zijn, dan mag je hier ook minder slagen over doen in vergelijking met een moeilijkere baan waar de par hetzelfde is. Het is dus niet zo dat je op een baan met een lagere course rating je je handicap nou gemakkelijker speelt. Banen met een lage course rating of een ‘’makkelijke baan’’ zijn wel meer geschikt voor beginnende golfers.
We hebben de top 5 van van gemakkelijkste golfbanen van Nederland hieronder voor je neergezet. Let op, de course rating is bepaald op basis van 18 holes vanaf de gele tees.
- Amsteldijk: 65,8 tegenover een par van 68
- Haarlemmermeersche: 71,9 op een par van 73
- Zuid-Limburgse: 69,5 op een par van 71
- Turfvaert: 68,4 op een par van 70
- Leeuwenbergh: 70,2 op een par van 71