Golfclub Borghees

Golfclub Borghees is een golfbaan net over de grens in Duitsland (Nordrein Westfalen) bij het pittoreske plaatsje ‘s-Heerenberg waar je het Duitse land in gaat. Na een paar keer gas geven kom je terecht in de natuur, met hier en daar een lelijk Duits gebouw, waarna je al gauw terecht komt bij Golfclub Borghees.

De golfclub, waar zowel een mix van Nederlands als Duitsers lid is, bestaat nu zo’n 30 jaar. Het is een volwaardige 18 holes golfbaan met een 5 holes par 3 baan en reguliere oefenfaciliteiten. Daarnaast kun je voor of na je ronde gezellig een hapje eten in het restaurant.

Voor 18 holes golfen betaal je bij Borghees 65 euro en voor 9 holes ben je 37,50 euro kwijt bij de Duitse golfclub. Wél maakt de club gebruikt van het zogeheten daltarief. Wanneer je voor 09.00 begint of na 15.00 dan betaal je voor 18 holes nog maar 45 euro en voor 9 holes 27,50 euro.

De 18 holes golfbaan

Qua lay-out is de 18 holes golfbaan best wel eerlijk te noemen. Op de meeste holes heb je voldoende ruimte om te missen. Er zitten echter wel een aantal kanjers bij die je de kop kunnen kosten. 

De baan is echter voor iedere golfer uitdagend en goed speelbaar. Zoals hierboven gezegd biedt Golfclub Borghees voldoende ruimte om te missen wanneer je nog wat afwijkingen hebt. De meer gevorderde golfer zal daarentegen lang niet met gemak altijd zijn handicap spelen.

Golfbaan Borghees

Over het algemeen is de golfbaan best wel afhankelijk, net zoals iedere golfbaan, van de weersomstandigheden. Maar bij Borghees lijkt dit nog net iets meer te zijn dan bij andere golfbanen. De kleigrond van waaruit de golfbaan tot wasdom is gekomen reageert namelijk erg extreem op de weersomstandigheden.

In de winter betekent dit dat de golfbaan vaak heel erg drassig is, terwijl in de zomer bij droogte het een keiharde baan wordt. Daarnaast waren de fairways, op het moment dat wij hier waren spelen, best wel hoog. Zo hoog dat je het idee had dat je vanuit de semi-rough aan het spelen was. Niet ideaal.

Wel valt te zien dat de nieuwe eigenaren van de golfbaan hun stinkende best doen om de golfbaan naar een hoger niveau te trekken. Nieuwe ballen op driving range, strakke greens en een eerlijkere rough laten dit zien.

Karakteristieke holes in Borghees

De golfbaan kent een aantal karakteristieke holes die de omgeving goed laten zien. Zo krijg je op de A lus de kerk uit Elten een aantal keer fraai in beeld op hole 4, 5 en 6. De vraag is wel of je tijdens hole 4 en 5 voldoende tijd hebt om te kijken naar de prachtige vergezichten wegens de moeilijkheidsgraad van deze holes.

Golfclub Borghees

Hole 4 is namelijk een par 4 van 388 meter met een zeer smalle doorgang. Hole 5 is een par (dogleg naar links) van 533 meter en wordt dan ook aangeduid als de lastigste hole van de baan met stroke index 1. Als je op deze hole geen schade lijdt en je handicap speelt dan doe je het goed.

Golfbanen Borghees baan 4 en 5

5 holes par 3 baan Borghees

Naast de 18 holes golfbaan zijn er bij de parkeerplaats nog een aantal wat kleinere holes waarop je kunt oefenen. De holes zijn tussen de 40 en de 100 meter. Wanneer je aan je korte spel wilt werken is het op zich een leuk idee om dit op de par 3 baan te doen bij Borghees.

Een van de nadelen aan deze baan zijn de afslagmatten vanwaar je dient af te slaan. Daarnaast is het onderhoud van deze baan niet geweldig en is de baan ook niet qualifying voor je handicap.

Oefenfaciliteiten Golfbaan Borghees

Qua oefenfaciliteiten heb je in Borghees geen klagen. Hetgeen je bij de meeste andere golfclubs vindt qua oefenfaciliteiten vind je bij Borghees ook; een driving range, een putting green en twee chipping / pitching greens.

De driving range is zo’n 200 meter lang. Voor de echte longhitters is deze driving range dus eigenlijk te kort. Je kunt op een aantal vlaggen en andere targets slaan om je afstanden te oefenen. Daarnaast heb je ook een aantal afstandsborden zodat je kunt inschatten hoe ver je de betreffende dag zult slaan. Voor de ballen betaal je per 20 ballen een euro, niet goedkoop dus.

Driving range golfplatz Borghees

De puttinggreen is een vrij grote green met 18 holes waar je je putting prima kunt oefenen. Net als op de greens in de baan is ook deze green niet erg snel. Er zitten wat leuke ondulaties in de greens en je kunt mooi uitkijken op hole 10 afslag om even te kijken hoe de mensen het doen.

Op de chipping en pitching greens kun je leuk afstanden tot zo’n 60 meter oefenen. De grotere green staat bij het clubhuis en is omgeven door een mooie grote bunker van waaruit je kunt oefenen. De andere green staat 60 meter verderop en is een kleine pannenkoek waar je zeer precies moet zijn om je slagen op de green te laten eindigen.

Horecafaciliteiten

Qua horeca scoort Borghees een dikke voldoende. Erg smaakvol eten en drinken. Vooraf kregen we lekkere broodjes met een tomatensoep om daarna te vervolgen met een goede verse pizza en lekker koud biertje. Qua toiletten en douches is de golfbaan erg netjes en zelfs nieuw te noemen.

Golfclub Borghees horeca

Conclusie Borghees Golf

Al met al is Borghees een leuke golfbaan om te spelen voor ieder niveau. Verwacht echter geen heel verfijnde golfbaan waar je perfect gemaaide fairways en greens gaat tegenkomen.

Als je bij Borghees gaat golfen dan moet je jezelf niet de indruk wekken dat je gaat spelen op een baan als de Rosendaelsche of Noordwijk.

Daar is de prijs ook naar. Een prijs van € 67,50 is in vergelijking met golfbanen als de hierboven genoemde eerlijk en geeft een goede indruk van het niveau van de baan. 

  • De golfbaan krijgt van ons een voldoende. Qua onderhoud is de ligging van de baan niet ideaal en is drassigheid in de winter en droogte in de zomer een gevolg.
  • De oefenfaciliteiten zijn bij Borghees in orde maar niet van perfecte kwaliteit (langzame greens en hoog gras op de ‘’oefen fairways’’.
  • Over de horeca zijn we erg tevreden; een goede portie van aangename kwaliteit. Daarnaast is de prijs eerlijk voor wat je krijgt.

Golfbanen in de buurt

Golf International Moyland

In de buurt van Golfplatz Borghees bevindt zich Golf International Moyland. Zeker een aanrader als je een keer een golfbaan wil spelen in Duitsland.

Golfclub Wasserburg Anholt

Naast het prachtige kasteel Anholt ligt Golfclub Wasserburg Anholt. Een prachtige, goed onderhouden, golfbaan in de bossen van Anholt.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!