Anholt golf [Review 2022]

Anholt golf

In het Duitse Anholt (Nordrein Westfalen), net over de grens bij Gendringen, ligt Golfclub Wasserburg Anholt. Voor Golfers uit de Achterhoek en omstreken is de golfclub in Anholt goed bereikbaar en ben je er over het algemeen binnen 30 minuten rijden.

Voor de golfers elders uit het land is Anholt (DE) wat verder rijden. De vraag is dan ook is het de moeite waard voor een dagje Anholt? De Online Golfer Caddies denken van wel. In deze review ontdekken we samen wat het betekend om een 18 holes ronde te lopen op golfclub Wasserburg Anholt.

Kasteel Anholt

Ga je naar Anholt dan denk je niet gelijk aan de golfbaan. Ondanks dat dit in de loop van de jaren een echte trekpleister is geworden, staat Anholt toch vooral bekend om kasteel Anholt. Het kasteel van Anholt is gebouwd in de 12e eeuw en is zwaar beschadigd geraakt in 1945. Tussen 1947 en 1950 is het kasteel van Anholt volledig wederopgebouwd en ondertussen is het een trekpleister geworden voor toeristen uit het hele land. Naast het kasteel Anholt vind je golfclub Wasserburg Anholt.

Anholt kasteel
Kasteel Anholt

Wanneer je start op de back nine van Colfclub Wasserburg Anholt start zie je al snel in je ooghoeken het kasteel Anholt. Op de green van de lange par 4, hole 10, zie je aan de linkerkant het kasteel met daaromheen het landgoed. Het landgoed dat openbaar is voor voetgangers.

Kasteel Anholt
Kasteel Anholt vanaf de green van hole 10 golfcub Wasserburg Anholt

18 Holes golfen in Anholt

De kwaliteit van de 18 holes wedstrijdbaan van Anholt beoordelen wij als zeer goed. Waar we normaal onze rondes lopen op golfbanen in de Achterhoek waren we deze zomer te vinden in Anholt. De meeste golfbanen in de Achterhoek hadden deze zomer last van de extreme droogte en daardoor waren de fairways slecht te bespelen. De golfclub in Anholt had daar minder last van en voor ons was het een verademing om de bal weer is van een groene grasmat te spelen.

Met een lengte van 6048 meter (gele tee) is de golfbaan in Anholt een relatief lange golfbaan. Met 2 personen en een extra hole (lees verder waarom we een extra hole hebben gelopen) zijn we z’n 3,5 uur zoet geweest in de prachtige natuur van Anholt.

Golf Anholt 18 holes

Front nine Anholt golf

Na het betalen van de green fee bij de receptie kregen we 2 muntjes mee voor ballen op de driving range. Waar we de eerste 20 minuten de heupen hebben losgedraaid zijn we richting de eerste hole van Golfclub Anholt gelopen.

Door ons enthiousasme waren we wel iets eerder dan onze inschrijftijd, maar dat maakte helemaal niet uit. Er was namelijk niemand te bekenen op deze mooie maandagmiddag en we hadden dus een vrije baan voor ons.

Op de eerste hole van Golfclub Wasserburg Anholt begonnen we met een dogleg par 4 van 351 meter (310 meter vanaf de rode tee). Met als eerste slag een slag die direct over een weg heen moet. Een weg die alleen gebruikt wordt door één woonhuis. Een huishouden die het geluk heeft gehad te midden van een golfbaan te wonen (de droom van iedere golfer toch?).

Na hole 1, wat niet de moeilijkste hole was, kwamen we aan bij de langste en daarmee ook de moeilijkste hole van golfclub Anholt. Hole 2 is een lange par 5 (533m gele tee, 476m rode tee). De hole ansich stelt niet zoveel voor (rechttoe rechtaan), maar de afstand was indrukwekkend.

Hole 2 golfclub Anholt par 5
Hole 2 – par 5 – stroke index 1

Met een goede start waar we beide 2 bogeys haalde kwamen we aan bij hole 3, althans dat dachten we, een par 5 van 443m (399m rode tee) met een stroke index van 18 en daarmee de makkelijkste hole van de baan. De hole lag parallel aan hole 2 en we moesten dus hetzelfde stuk weer terug lopen. Echter kwamen we na slag drie erachter dat we niet op hole 2 stonden te spelen, maar we waren bezig met hole 17.

Een vriendelijke marshal was verbaasd ons daar te zien en kwam ons vertellen dat we de verkeerde kant op zijn gelopen. De marshal was bereid om ons de goede kant op de taxiën en zo kwamen we met een omweg bij hole 3 terrecht.

Hole 3 en 4 golf Anholt
Hole 3 en 4 beide een lange par 4 van rond de 400m (gele teebox)

Na 2 lange par 4’s op hole 3 en 4 kom je bij hole 5 terrecht. Ook hier moesten weer meters gemaakt worden, want ook dit is een par 5. Niet zo lang als hole 2, maar ook deze hole gaat weer richting de 500m. Hole 6 is een dogleg par 4 met een green die bewaakt wordt door water aan de zij- en achterkant.

Hole 7 is de korste hole van golfclub Wasserburg Anholt, namelijk 114 meter vanaf de gele tee en 94 meter vanaf de rode tee. Let wel op want dit is niet zomaar een korte par-3 hole. Je wordt namelijk gedwongen om over het water heen te spelen. Voor de beginnende golfer kan dit lastig zijn, maar de gemiddelde golfer zou hier toch zeker een par kunnen maken.

Hole 7 – par 3 – stroke index 17

Na hole 7 sla je linksaf richting hole 8. Op de gele teebox van hole 8 kan je er ook voor kiezen om even te pauzeren. Golfclub Anholt draait niet alleen om presteren, maar ook is er een klein terras gecreëerd waar je, tijdens je ronde, een lekker pilsje kan drinken.

De beste draagtas
Gele teebox hole 8 met terras

Met een par 4 (hole 8) en par 3 (hole 9) wordt de front nine van Golfclub Wasserburg Anholt afgesloten. De conclusie van de front nine is toch wel dat er veel meters afgelegd moet worden. De holes waren over het algemeen breed en een slag buiten de fairway was vaak geen probleem. Met hier en daar een waterhindernis, en greens die bewaakt worden door bunkers is de front nine van Anholt lastiger dan de back nine van Anholt.

Back nine Anholt golf

De back nine van Golfclub Wasserburg Anholt begint met een relatief makkelijke par 4. Deze hole heeft stroke index 14 en daarmee weet je zeker dat je de back nine van Anholt goed kan beginnen. Een opmerkelijk detail; er staat in het midden van de hole een soort stro hut waar je omheen moet.

Hole 10 golfclub Anholt par 4
Hole 10 – par 4 – stroke index 14 – met stro hut

Vergeet ook niet even om te kijken op hole 10. Je ziet daar het prachtige kasteel van Anholt. Na hole 10 sla je rechtsaf richting hole 11. Een makkelijke en relatief korte par 3 waar de green alleen bewaakt wordt door een waterhindernis aan de linkerkant.

Van het korte werk mag je gelijk op hole 12 weer aan de slag met een dogleg par 5 hole. De green van hole 12 wordt bewaakt door bunkers aan beide kanten. Dit maakt het lastig om de bal met een 2e of 3e slag op de green te krijgen.

Hole 13 en 14 golf Anholt
Hole 13 is een korte par 4 en hole 14 middellange par 3

Hole 13 is een relatief makkelijke hole voor de longhitters, maar pas op voor de bunkers die de green bewaken. Wat opviel is dat je bij hole 13 erg veel ruimte hebt aan de achterkant. De 2e slag richting de green speel je dan ook liever wat langer dan te kort.

Hole 14 is een lastige par 3 met een stroke index van 4. De lengte van 164 meter (gele tee box) en 152 meter (rode tee box) is nog wel te doen, maar de green is smal en wordt bewaakt met links (en voorkant) een waterhindernis en rechts een lange lage bunker.

Na hole 14 mag je twee keer een par 4 baan lopen waar vooral hole 16 lastig is. Hole 16 heeft stroke index 2 en dat is niet voor niets. Naast dat deze par 4 393 meter lang is (320m rode tee) heeft de hole een smalle green. Wanneer je de green mist ben je weg, de green is namelijk verhoogd en bij het missen van de green ligt of de bal in een van de bunkers of je ligt een halve meter lager dan de green en misschien zelfs wel out of bounds.

Hole 16 – par 4 – stroke index 2

De laatste 2 holes van de back nine van Golfclub Wasserburg Anholt zijn relatief makkelijk. Met een par 5 stroke index 18 en een par 4 stroke index 12 kan je deze 18 holes golf in Anholt afsluiten met een goede score. Zoals gebruikelijk ben je na het lopen van 18 holes aangekomen bij het clubhuis waar je nog een drankje kan drinken.

Golfbaan Wasserburg Anholt oefenfaciliteiten 

De oefenfaciliteiten van de Golfclub Anholt vallen wat ons betreft wat tegen. Naast de driving range heb je ook 2 putting greens. Een putting green naast hole 18 met een wat slecht onderhouden green en een indoor putting green.

Al hadden we meer het gevoel dat de indoor putting green er voor de sier stond dan dat het ook daadwerkelijk wordt gebruikt om het putten te oefenen.

Indoor putting green Anholt
Indoor Putting Green Anholt

6 holes par-3 baan Anholt golf

Wat ons opviel op hole 10, kijkende naar het kasteel Anholt, waren de 6 holes par 3 die daar gelegen waren. Wat ons betreft een uitstekend oefenterrein voor de (beginnende) golfer. De 6 holes die varriereen van 50 tot 80 meter zijn ideaal om het korte spel op en om de green te oefenen. Ook hier zagen we weinig golfers en dat biedt mogelijkheden om lekker aan de slag te gaan met je short game.

Par 3 golfbaan Anholt
6 holes par 3 Anholt golf

Waar we gewend zijn normaal gesproken te oefenen op een chipping en pitching green, hebben wij deze helaas in Anholt niet kunnen vinden. Wellicht zijn de 6 holes par 3 een goed alternatief.

Conclusie Golfclub Wasserburg Anholt

Al met al zijn we erg tevreden met Golfclub Anholt. De 18 holes baan was prachtig golfbaan met een fijne fairway een redelijk snelle greens. De green fee valt mee doordeweeks. Je betaald 65 euro doordeweeks en 85 euro in het weekend.

De Online Golfer Caddies geven de volgende cijfers:

  • De 18 holes golfbaan was echt fantastisch om te spelen. Een uitdagende baan met goed onderhouden fairways. En dat in de prachtige natuur van Anholt.
  • De oefenfaciliteiten vallen wat tegen mede door het ontbreken van een pitching en chipping green.
  • Over de horeca kunnen we vrij weinig vermelden aangezien het gesloten was op de maandagmiddag. Een drankje doen in het daarnaast gelegen kasteel Anholt is wel een aanrader.

We raden deze golfbaan zeer zeker aan. Heel veel golfplezier bij Golfclub Wasserburg Anholt!

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!