Home » Golfballen » Dominee golfbal

Dominee golfbal

Overzicht

Onderwerp

Dominee golfbal

Dominee golfbal

Als je wist dat je de kwaliteit van de huidige golfballen mede te danken hebt aan een dominee, zou je dan vaker naar de kerk gaan? Het blijkt namelijk zo te zijn dat een dominee aan de basis heeft gestaan van één van de evoluties van de golfbal. 

Dominee Paterson groeide op in Schotland en studeerde aan de universiteit van St. Andrews – daar waar ‘’The home of Golf’’ c.q. The Old Course verscholen ligt – en had dus hoe dan ook een connectie met golf.

Inhoudsopgave

Leestijd: 8 min

Laatste bewerking: 18-01-2023

Inhoudsopgave

  1. Dominee golfbal
  2. Golfbal dominee

Golfbal dominee

De dominee wilde, of zou moeten golfen, net zoals jongetjes hier op voetbal gaan. Echter waren de golfballen duur. Zo duur dat dominee Paterson de golfballen niet kon bekostigen. Als we de geschiedenisboeken mogen geloven ging de dominee op zoek naar een alternatief om de golfballen van te maken.

Dat alternatief vond hij in het materiaal Gutta-Percha. Paterson ontving een pakketje vanuit SingaPore verpakt in Gutta-Percha. De dominee ging in de weer met het materiaal en probeerde er met opwarmingstechnieken een golfbal van te ‘’smeden’’. 

Gutta percha golfbal
Golfbal gemaakt van Gutta-Percha

De eerste pogingen waren niet echt succesvol. Dominee Paterson verhuisde naar Amerika en gaf het stokje over aan zijn broer, die waarschijnlijk wat technischer aangelegd was. Het was dan ook de broer van de dominee die met het eerste prototype van de golfbal op de proppen kwam zetten. 

In de Schotse volksmond werd de golfbal een ‘’Gutty’’ genoemd. In de loop der jaren waren er nog een aantal anderen welke claimden de Gutty uitgevonden te hebben. De broer van dominee Paterson dacht een patent aangevraagd te hebben, maar dit ging niet helemaal goed. 

Dominee Paterson en zijn broer brachten in 1848 de Gutty golfballen op de markt en na verloop van tijd werden deze golfballen de standaard in de golfwereld. De ballen begonnen steeds meer op echte golfballen te lijken; er was weer een stap gezet in de ontwikkeling naar de perfecte golfbal. 

Dominee Paterson leefde de rest van zijn leven in Bloomingfield te New York. Hij was hier ‘’President’’ van het Ladies College of Binghamton. Dit was dan ook de plaats waar de dominee het leven liet. Online Golfer Caddy bedankt Paterson voor zijn inventiviteit om te bedenken dat je van het verpakkingsmateriaal van een pakketje een golfbal zou kunnen maken.

Welke dominee ontwierp de golfbal?

Het was dominee Robert Adams Paterson die de golfbal uit wist te vinden. De golfballen van destijds waren voor de jonge scholier, die aan St. Andrews university studeerde, te duur. Daarom moet hij op zoek naar een andere manier om golfballen te maken. Uiteindelijk werden deze golfballen de standaard in de golfwereld.

Hoe kwam de dominee bij de nieuwe golfbal?

Doordat dominee Paterson niet voldoende verdiende om zelf golfballen te kopen moest hij wel naar een alternatief zoeken. Hij moest dus zijn creativiteit gebruiken om ervoor te zorgen dat hij wel kon golfen, desondanks het feit dat hij zijn ballen niet kon betalen.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!