Home » Golfballen » Aantal putjes golfbal

Aantal putjes golfbal

Overzicht

Onderwerp

Aantal putjes golfbal

Aantal

+- 392 dimples (putjes)

Aantal putjes golfbal

Vandaag gaan we het hebben over het aantal putjes in de golfbal. Het verschilt van bal tot bal hoeveel putjes erin zitten maar het meest voorkomende aantal putjes is 392. De officiële benaming voor de putjes in een golfbal zijn dimples. 

Wil je alles weten over dimples? Lees dan met ons mee en wij vertellen je er alles over in dit artikel. De ‘putjes’ helpen je namelijk enorm tijdens het slaan van je golfbal. Daarom is het een super goed idee om wat meer te leren over deze handige ‘putjes’.

Aantal putjes in een golfbal

Volgens de regelgeving in het golfspel mogen golfballen een bepaald aantal putjes bevatten. Op een golfbal mogen zo’n beetje 250 dimples zitten. Maximaal mogen er zo’n 500 dimples op een golfbal zitten. 

Wilson Staff heeft golfballen geproduceerd waar 500 putjes op zitten terwijl het golfmerk MaxFli golfballen heeft geproduceerd met minder dan 300 dimples. 

Wilson staf golfballen

In totaal is 80% van de buitenkant van de golfbal bedekt met een dimple. Het aantal dimples of putjes zegt weinig over de kwaliteit van de golfbal.

Waarom zitten er putjes in een golfbal?

Tja, en waarom zitten die putjes eigenlijk op een golfbal? Dat antwoord is best wel complex; maar om het simpel te houden kunnen we je in ieder geval vertellen dat de putjes helpen met de aerodynamica in de lucht. De putjes zorgen er dus voor dat de bal goed kan vliegen!

Een hogere of juist lagere balvlucht, meer of minder spin, of de afstand die de bal vliegt, het wordt onder meer bepaald door het aantal putjes in de golfbal. 

Meer specifiek wordt door de rand, vorm en de diepte van de dimples bepaald hoe de bal zal gaan vliegen. Er zijn twee elementen waar de balvlucht op beoordeeld kan worden. Deze elementen zijn de drag en de de lift.

Aerodynamics golfbal

De drag betekent hoe snel de bal zal stijgen en dalen op het moment dat deze wordt geslagen door een golfer. De lift betekent hoe de bal het doet tegen de wind in en daarnaast hoe de bal presteert met de wind tegen.

Bij welke soort putjes speelt een bal dan lager?

Wanneer de putjes in een golfbal dieper zijn dan zal dit doorgaans betekenen dat de golfbal een lagere vlucht heeft. Ondiepe putjes zorgen voor een hogere balvlucht van de golfbal. Het hangt er natuurlijk wel vanaf wie de bal slaat en hoe de bal geslagen wordt.

Hoeveel putjes zitten er gemiddeld in een golfbal?

Doorgaans zitten er dus 392 putjes in de golfbal. Laten we eens kijken hoeveel putjes er in de golfballen zitten die door golfers worden beschouwd als de beste golfballen. 

De Titleist Pro V1, door de meeste golfers gebruikt op de Europese en PGA Tour, bevat 388 dimples. De Pro V1x, de grote broer van de Pro V1 heeft 348 dimples. Mogelijk zijn de putjes op de Pro V1x iets minder diep dan op de Pro V1 omdat Titleist aangeeft dat de Pro V1 over het algemeen iets lager vliegt dan de Pro V1x.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!