Home » Golf putje

Golf putje

Overzicht

Onderwerp

Het golf putje.

Golf putje

Het putje heeft een doorsnee van zo’n 10,8 centimeter. Deze maat is wereldwijd hetzelfde en werd bepaald in de voorschriften van de Royal and Ancient Golfclub of St. Anders (ook wel het Home of Golf) genoemd. 

Om het putje goed zichtbaar te maken staat er een vlag in welke je in en uit het putje kunt halen op het moment dat je in de buurt van het putje bent. Het is gebruikelijk om ervoor te kiezen om tijdens het putten de vlag te ‘’bewaken’’ of deze zelf helemaal uit het putje te halen. 

Verschillende locaties van het putje

Het putje wordt wekelijks een of meerdere keren verplaatst op iedere green van de golfbaan. Het verplaatsen van het putje wordt gedaan wegens het feit dat hierdoor de spelers verschillende gedeelten van de green kunnen spelen en er daardoor een mooie afwisseling plaatsvindt. 

Daarnaast worden de greens ‘’ontzien’’ op het moment dat de putjes regelmatig worden verplaatst. Als dit niet gebeurt dan wordt er erg veel gelopen op het stuk waar het putje staat. Daardoor gaat het gras op de green snel achteruit wat in de nabije toekomst een hobbelige en kwalitatief slechte green als gevolg heeft.

Tip: meekijken verplaatsen golf putje

Mocht je eens op de golfbaan lopen wanneer een greenkeeper bezig is met het vervangen van het golf putje; kijk dan eens mee! Naast het feit dat de greenkeeper het waarschijnlijk leuk vindt dat je je interesseert in zijn vakgebied is het een heel mooi proces om te zien.

Golf hole vervangen
Een greenkeeper verplaatst de golf hole

Met het gras waarin het nieuwe putje staat wordt het oude putje namelijk opgevuld. Als dit goed wordt gedaan dan zie je al na enkele dagen niets meer terug van het oude putje. Een ware kunst!

Wanneer worden de nieuwe putjes gestoken?

Bij de plaatselijke golfverenigingen worden er meestal op vaste momenten nieuwe plekken gekozen voor de golf putjes. Het verschilt heel erg per golfvereniging hoe dat gaat qua frequentie. 

Wat je wel vaak terugziet is dat er voor een wedstrijd nieuwe plekken voor de putjes gekozen worden zodat er voor iedereen gelijke kansen zijn en dat mensen die de vorige dag nog gegolfd hebben daar voordeel uit kunnen halen. Bij professionele wedstrijden wordt elke wedstrijddag de vlag weer verplaatst. Vaak zijn professionele wedstrijden opgedeeld in vier dagen. Dat betekent dus dat er vier verschillende posities voor het putje en de vlag worden gekozen.

Wat is de diameter van een golf hole?

De diameter van een golf hole is 10,8 centimeter of 4,25 inches. Deze afmeting is vastgelegd in de statuten van de grootste en meest bekende golfclub van de wereld: The Old Course ofwel St. Andrews. Het is maar goed ook dat iedereen dezelfde afmeting aanhoudt voor de hole / het putje want anders zou het een grote bende worden.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!