Golf handicap
Overzicht
Onderwerp
Golf handicap
Wat is het?
Een representatie van jouw speelsterkte.
Wat wordt er bedoeld met een golf handicap en wat kan ik ermee?
In basis wordt er met de golf handicap het niveau van een golfer aangeduid. Echter is de golf handicap veel meer dan dat. Vandaag gaan we het daarom hebben over de golf handicap en wat je er allemaal mee kan.
Wat is de golfhandicap?
Aan de hand van de golf handicap kan er dus bepaald worden hoe goed een golfer is. Hoe lager het getal, hoe beter de golfer in basis is. Je kunt als golfer een principe een handicap hebben tussen de 0 en de 54.
Jouw golfhandicap geeft aan hoeveel extra slagen je mag doen over een bepaalde golfbaan. Laten we er even vanuit gaan dat je over een golfbaan 72 slagen mag doen om deze af te leggen in PAR, het gemiddelde dat een golfer met handicap 0 over een golfbaan zal doen.
Wanneer je handicap 10 is dan mag je tien slagen extra over de golfbaan doen. In de praktijk betekent dit dus dat je 82 slagen over de golfbaan mag doen om je handicap te spelen.
Laten we nog een ander voorbeeld nemen, met een golfer die een handicap van 36 heeft. Wanneer de golfer met handicap 36 de baan gaat spelen dan mag hij/zij 108 slagen over de baan doen. De par van de baan en de handicap bij elkaar opgeteld komen namelijk uit op 108 (72 + 36).

Het precieze aantal slagen dat je extra mag doen over een baan verschilt per golfbaan. Het aantal slagen dat je extra mag doen wordt namelijk bepaald op basis van de baanhandicap. De baanhandicap vind je in de handicaptabel van de baan die je gaat spelen.
Wat kan ik allemaal met mijn golf handicap?
Met je golf handicap heb je dus een beeld van jouw speelsterkte op de golfbaan. Naast de speelsterkt die bepaald wordt door de handicap kun je met je golfhandicap veel verschillende kanten op.
Meet je vooruitgang met de golfhandicap
Met je golfhandicap krijg je heel gemakkelijk inzicht in de vooruitgang van je golfspel. Wanneer je handicap namelijk daalt dan weet je gewoon dat je beter begint te golfen.
Het is nu eenmaal niet altijd zo dat je handicap aangeeft of je wel of niet beter speelt. Soms komt je betere spel er net niet uit en dat resulteert dan niet in handicap verbetering.
Speel tegen spelers van een ander golf niveau
Soms dan speel je met iemand die op dit moment in de tijd een stuk beter of juist minder goed kan golfen. De golfhandicap kan dan uitkomst bieden om er toch een eerlijk spel van te maken.
Stel dat je met handicap 20 een rondje wil spelen tegen iemand van handicap 10. In de meeste gevallen is dit alleen eerlijk op het moment dat de 20 handicapper wat extra slagen meekrijgt. De handicap is een perfecte tool om het verschil in niveau te berekenen.
Meet hoe goed je het doet op andere golfbanen
Aan de hand van je handicap kun je berekenen hoeveel slagen je mag doen wanneer je er eens voor kiest om een andere golfbaan te gaan spelen. Zo kun je aan het eind van de dag, wanneer je de baan gespeeld hebt, bepalen of je een beetje volgens je niveau hebt weten te spelen.

Hoe werkt de berekening van de golf handicap?
De berekening van de handicap van een golfer heeft een wat andere vorm gekregen sinds de invoering van het WHS (World Handicap System) op 1 maart 2021.
Je handicap wordt sindsdien berekend op basis van de beste acht qualifying kaarten die je hebt gelopen van de laatste twintig gespeelde kaarten.

Zoals je in de afbeeldingen kunt zien zie je de laatste twintig gespeelde rondes waarvan de beste 8 zijn uitgelicht. Op 2 september 2021 is er een ronde gespeeld die meetelt voor de berekening van de huidige handicap.
De scorekaart zal, wanneer er vier nieuwe scorekaarten worden ingevuld, verdwijnen uit de lijst van acht beste scorekaarten. Wanneer er van deze vier rondes een scorekaart wordt ingeleverd welke beter is dan het ingeleverde resultaat van 11,3 dan zal de handicap zakken. Wanneer dit niet het geval is dan zal de handicap stijgen en worden deze slechter dan 10,9.
Hoe kan ik berekenen welke handicap ik gespeeld heb in verschillende spelsituaties?
In principe kun je erg eenvoudig je gespeelde handicap berekenen naargelang de verschillende spelsituaties. Het belangrijkste dat je nodig hebt om je gespeelde handicap te berekenen is een handicaptabel. Je hebt je eigen handicap in principe niet nodig om te bekijken welk niveau je hebt gespeeld op deze dag.
In de volgende situaties kun je met de handicaptabel bijvoorbeeld berekenen hoe je gespeeld hebt op:
- Wanneer je negen holes hebt gespeeld op een baan waar je greenfee hebt gelopen
- Op het moment dat je negen holes hebt gespeeld op een par 3 baan

In de afbeelding zie een handicaptabel van het rijk van Sybrook. Stel dat je een heer bent en vanaf geel hebt gespeeld en 9 slagen over par hebt gespeeld. We kijken dan in de gele strook bij het tabje ‘’BAAN HCP’’.
Als we bij 9 kijken en dan naar links bij de ‘’HANDICAP’’ kijken dan zien we daar 13,9 – 15,5 staan. Dit betekent dat je bij negen slagen extra ten opzichte van de par op 9 holes vanaf de gele tee op het rijk van Sybrook een handicap 13 – 15 hebt gespeeld op die dag.
Veelgestelde vragen over de golfhandicap
Regelmatig krijgen we vragen over de handicaps, wat goede handicaps zijn en andere handicap gerelateerde zaken bij Online Golfer Caddy. Daarom leek het ons een goed idee om de vragen die we het meest krijgen hieronder samen te vatten. Staat jouw vraag er niet bij? Mail deze dan gerust naar info@onlinegolfercaddy.com. We beantwoorden je vraag graag.
Als je met omlaag bedoeld dat je handicap van bijvoorbeeld 35 naar 34 gaat dan is het heel simpel. Wanneer je een qualifying (dus een scorekaart loopt die meetelt voor je handicap) kaart invult en deze is hoger dan 36 stableford punten, dan gaat in principe je handicap omlaag.
Er zit hier wel een kleine maar aan verbonden. Sinds er ook in Nederland met het World Handicap System wordt gewerkt wordt je handicap opgemaakt uit de beste 8 scorekaarten van je laatste 20 ingevulde qualifying scorekaarten.
Wanneer op de 20e plaats een kaart staat waarop je 40 stablefordpunten hebt gelopen en je levert er nu een in waarop je ‘’slechts’’ 37 punten hebt gelopen, dan zal je handicap dus alsnog omhoog gaan desondanks het feit dat je beter hebt gespeeld dan je handicap.
Je handicap gaat omhoog omdat de kaart van 37 punten de kaart van 40 punten vervangt en je 8 beste kaarten daardoor gemiddeld minder goed zijn dan dat ze eerst waren.
Handicap verrekening is een golfterm waarmee bedoeld wordt dat het aantal slagen dat je mag doen over negen of achttien holes wordt aangepast naar de handicap die een golfer heeft.
Voorbeeld: stel er wordt een maandbeker gespeeld op de plaatselijke vereniging met handicapverrekening dan mogen golfers met verschillende handicaps een verschillend aantal slagen doen over de baan.
Wanneer er strokeplay wordt gespeeld met handicap verrekening dan met een speler met handicap 0 precies 72 slagen doen over de baan wanneer de par van de baan 72 slagen is. Een speler met handicap 10 mag in dit geval 82 slagen (par 72 + handicap 10) over de baan doen om hetzelfde puntenaantal te halen als de speler met handicap 0 die maar 72 slagen over de baan mag doen.
Wanneer er matchplay wordt gespeeld dan kan dit ook door middel van handicapverrekening worden gedaan.
Stel dat een speler met handicap 10 tegen een speler met handicap 0 speelt, dan betekent dit dat de speler met handicap 10 in totaal tien slagen extra mag doen over de baan ten opzichte van de speler met handicap 0.
De speler met handicap 10 krijgt dus een slag extra mee op tien van de achttien holes. De holes waarop de speler met handicap 10 een extra slag krijgt wordt bepaalde door de stroke index van de holes.
De handicap van een hole in golf wordt ook wel aangeduid met de stroke index. Met de handicap van een hole op de golfbaan wordt de moeilijkheid van de hole aangeduid ten opzichte van de andere holes op de golfbaan.
Wanneer een hole op een golfbaan een handicap van 1 heeft dan wil dat zeggen dat deze hole gerangschikt is als de moeilijkste hole van die golfbaan. De hole met hole 18 wordt juist aangemerkt als de hole die het makkelijkst zou zijn van de betreffende golfbaan.
Het verschil tussen de handicap en je playing handicap is als volgt uit te leggen. De handicap is je speelsterkte binnen een range van, normaliter, handicap 0 tot en met handicap 54. Deze speelsterkte is bepaalde door de qualifying golf rondes die je hebt gelopen in het verleden.
De playing handicap wordt bepaald door je golf handicap. Echter is de playing handicap het aantal slagen dat je extra mag doen ten opzichte van de par op een golfbaan gecorrigeerd voor de course rating en de slope rating.
Wanneer je handicap dus bijvoorbeeld 36 is dan kijk je in de handicap tabel van de golfbaan waar je gaat spelen om je playing handicap te bekijken. Het zou zo kunnen zijn dat je playing handicap 37 is (willekeurig voorbeeld) en dat je daardoor 37 slagen extra mag doen ten opzichte van de par om je handicap te lopen op de betreffende golfbaan.
Het is heel erg lastig om te zeggen wat nou een goede golfhandicap is. Voor de een is een handicap van 0 goed terwijl voor een andere speler het behalen van handicap 36 al een zeer mooie stap is.
Het is dus eigenlijk zeer subjectief om te zeggen; dit is een goede handicap. Vaak zeggen veel golfers dat ze een handicap die net iets onder die van hun ligt goed vinden. Zo zal een golfer met handicap 20 vinden dat een handicap van 15 goed is terwijl een golfer met een handicap van 30 een handicap van 20 weer goed vindt.
Het hangt ervan af op welke golfbaan je speelt hoeveel slagen je extra mag doen ten opzichte van de par. Wel is het zo dat je ervan uit mag gaan dat je gemiddeld zo’n 54 slagen extra mag doen over de baan wanneer je handicap 54 hebt. In de praktijk betekent dit dat je dus 3 slagen extra mag doen over iedere hole (54/18 holes = 3).
De gemiddeld golfhandicap in Nederland ligt rond de 32. dat de gemiddelde golf handicap 32 is heeft ermee te maken dat veel golfers op handicap 54 blijven steken omdat ze nooit een qualifying kaart lopen en daardoor het gemiddelde flink omhoog brengen.
De golfers die wél qualifying kaarten lopen komen vaak wel onder de 32 als ze er maar een beetje moeite in steken om beter te worden.
Een ander hardnekkig probleem onder golfers is dat ze niet oefenen en alleen maar de baan lopen waardoor ze eigenlijk niet echt beter worden terwijl ze wel veel op de golfbaan rondlopen.
In principe mag je scorekaarten van anderen goedkeuren op het moment dat je je golfvaardigheidsbewijs hebt gehaald, ofwel je handicap 54 zoals het tegenwoordig wordt genoemd in golfjargon.
Hoe snel je handicap daalt? Het hangt er maar net vanaf hoe goed je speelt. In theorie kun je na je volgende 8 rondes handicap 0 spelen wanneer je 8 keer een scorekaart inlevert waarop je iedere hole par hebt gespeeld.
Hoe goed je speelt heeft heeft natuurlijk weer met een aantal andere factoren te maken, hoeveel oefen je? Op welke leeftijd ben je begonnen met golfen en hoeveel aanleg heb je om te golfen?
Wanneer je handicap 54 hebt en vaak op de golfbaan staat dan kun je vrij vlot zakken naar handicap 30 of zelfs daaronder.
Vanaf daar wordt het al iets moeilijker om je handicap snel te laten dalen. De meeste spelers blijven even hangen op handicap 25 of 20. Daarna zak je vaak ineens weer snel.
Wanneer je eenmaal bij handicap 15 bent aangekomen is het voor de meeste spelers een helse klus om nog snel te dalen, tenzij het jonge spelers zijn die veel trainen. Die kunnen opeens zakken van handicap 15 naar bijvoorbeeld handicap 5 wanneer ze een winter goed hebben door getraind.
Het standaard stappenplan van de NGF ziet er in ieder geval als volgt uit:
Stap 1: van handicap 54 naar 36
Stap 2: van handicap 36 naar 24
Stap 3: van handicap 24 naar 16
Stap 4: van handicap 16 naar 12
Stap 5: van handicap 12 naar 7
Stap 6: van handicap 7 naar 4
Een negatieve handicap zie je zo nu en dan eens voorbij komen bij een golfer. Een negatieve handicap wordt in principe aangeduid als een plus handicap onder golfers. Met een negatieve handicap of een plus handicap wordt eigenlijk bedoeld een handicap die beter is dan 0. Op het moment dat je dus een dergelijke golfer met een negatieve handicap voorbij ziet komen, let dan even goed op, de man of vrouw in kwestie kan een behoorlijk balletje slaan.
De afkorting voor het woord handicap bij golf is hcp.
Pro golfers die echt voor hun geld golfen hebben vaak een geregistreerde handicap van +3 tot wel +9. Let er wel op dat deze handicap vaak geregistreerd staat op hun homecourse; dit is natuurlijk de baan die ze op hun houtje kennen en daardoor vaak beter kunnen spelen dan andere veel moeilijkere bijvoorbeeld PGA of DP World Tour banen.
Beginnende golfers starten altijd met handicap 54. Meestal zullen zij, wanneer ze net begonnen zijn, qua handicap ergens scoren tussen de handicap 54 en de handicap 36.