Home » Golf fysiotherapie

Golf fysiotherapie

Overzicht

Onderwerp

Golf Fysiotherapie

Golf fysiotherapie

Dat we golf een fantastische sport vinden moge duidelijk zijn. Helaas zijn er ook een aantal keerpunten aan deze sport, naast dat het mega verslavend is. Een van deze keerpunten is het feit dat veel amateur golfers met blessures kampen. 

De blessures hebben een aantal verschillende oorzaken, waaronder het verkeerd uitvoeren van de beweging van de golfswing of het niet voldoende flexibel zijn waardoor er allerlei compensaties worden gemaakt. 

Therapie, specifieker gezegd fysiotherapie, kan vaak goed helpen tegen dergelijke golf gerelateerde problemen. Wist je dat er zelfs speciale golf fysiotherapeuten zijn die gespecialiseerd zijn in golf gerelateerde klachten?

Veelvoorkomende klachten bij golfers

Er zijn bepaalde klachten die je gewoon veel hoort van golfers. Onder andere lage rugpijn en pijn tussen de schouderbladen zijn veelgehoorde klachten. Soms merk je dit niet eens tijdens het golfen maar wanneer je in de auto zit, terug naar huis of pas de volgende dag, dan begint de zeurende pijn opeens op te komen.

Pijn tijdens het maken van je swing is een andere klacht die je veel van andere golfers hoort. Wanneer zij bijvoorbeeld hun backswing proberen te maken volgt er een pijnscheut of een zeurende. Herken je je hierin? Juist een sport waarbij ontspanning een belangrijke factor is wil je natuurlijk geen pijn voelen. 

Naast pijnklachten zijn problemen met de flexibiliteit ook een veelgehoorde klacht. De golf populatie is nou eenmaal niet meer zo jong dus is het ook niet zo gek. Over deze flexibiliteits problemen in gesprek gaan met je fysiotherapeut zou misschien helemaal niet zo’n gek idee zijn. Flexibiliteit zou je golfswing namelijk wel eens ten goede kunnen laten komen.  

Stabiliteit is een ander probleemgebied waar de golf fysiotherapeut regelmatig mee te maken krijgt bij zijn cliënten. Een nogal belangrijke component zou je zeggen gezien het feit dat de kleinste verkeerde beweging al een rampscenario kan betekenen in het resultaat van je golfswing. Je kunt zeker aan de slag met je golf fysiotherapeut om te werken aan je stabiliteit om zo te zorgen voor meer consistentie in je golfswing.

De pro’s doen het ook

Waarom zouden wij als amateurgolfers toch naar de fysiotherapeut gaan? Is toch nergens voor nodig? Think twice, iedere golfprofessional gaat zeer frequent naar de fysiotherapeut.

Je kunt dus, wanneer je je golfspel wil verbeteren, vele kanten op als het aankomt op fysiotherapie voor het golfen. Je kunt vaak met je fysiotherapeut wel achterhalen waar voor jou op dit moment de meeste prioriteit ligt om zo efficiënt mogelijk aan je swing te gaan werken.

Wat kan de golf fysiotherapeut nog meer voor mij betekenen?

Zoals je hierboven hebt gelezen kun je dus flink aan de gang met de fysiotherapeut. Hieronder in het kort een aantal voorbeelden van zaken die je golfswing- en spel ten goede zouden kunnen kopen.

Verder slaan

Tja, verder slaan willen we allemaal. Uiteraard is een verbetering van de techniek van je golfswing iets dat de lengte waarmee je de golfbal slaat ten goede komt. Wanneer je het in een andere hoek wil zoeken is fysiotherapie wellicht ook een goed idee. Wanneer je flexibeler wordt kun je een grotere beweging maken wat in feite zou kunnen resulteren in een golfswing waarmee je verder slaat. 

Daarnaast zou je, wanneer je begint met krachttraining ook het fundament kunnen bouwen qua spierkracht waar je uiteindelijk verder mee zult kunnen gaan slaan. Wanneer je spierkracht goed weet in te zetten dan zul je hiermee uiteraard verder gaan slaan.

Je ronde beter volhouden

Maak je het vaak mee dat je golfspel begint te haperen halverwege de tweede negen? Dat zien we vaker gebeuren. Misschien wordt het tijd om aan je conditie en uithoudingsvermogen te gaan werken. Overleg een met je golf fysiotherapeut hoe je je uithoudingsvermogen over een langere periode zou kunnen verbeteren.

Houding

Ook je houding is erg belangrijk wanneer je de bal goed wil raken. De heupbuigers en het bekken zijn erg belangrijke onderdelen van het lichaam om de balans te houden en tijdens het draaien in de golfswing. Wil je dus beter leren draaien (iets dat we maar al te vaak van onze golfcoaches horen)? Dan is het wellicht een goed idee om eens te kijken naar hoe je bekken functioneert.

Een bekkenfysiotherapeut zou hier goed eens naar kunnen kijken. Te gespannen en te ontspannen bekkenspieren zijn namelijk klachten die veel voorkomen. Dergelijke klachten aan het bekken ontstaan onder andere door middel van het vele zitten dat we tegenwoordig allemaal doen. Beter draaien in de golfswing? Een bekkenfysiotherapeut zou weleens de oplossing kunnen zijn.

Waar vind ik een goede golf fysiotherapeut

Er zijn in Nederland verschillende goede golf fysiotherapeuten. Het is voor ons lastig, als niet-fysiotherapeut zijnde, om te bepalen welke golf fysiotherapeuten kwaliteit bieden en welke niet.

Wel kunnen we eigen ervaringen delen, en die hebben we. Vooral wanneer je in het oosten van het land woont dan raden we een fysiotherapiepraktijk in Zelhem aan. Namelijk Janssen van Dijke fysiotherapeuten.

We horen goede verhalen van golfers om ons heen met de behandeling van hun golf gerelateerde blessures. Daarnaast heb ik hier zelf ook een behandeling gehad om rugpijn, welke later golf gerelateerd bleek te zijn, te laten behandelen.

Fysiotherapeut golf

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!

Boyd Online Golfer Caddy

Wij zijn Boyd en Wouter van Online Golfer Caddy. Twee fanatieke golfers die graag een ronde lopen op de golfbaan. In onze vrije tijd werken we aan Online Golfer Caddy en schrijven we reviews, golf informatie, koopgidsen en andere informatie omtrent de golf sport. In sommige gevallen verdienen wij een commissie wanneer jij een product koopt via onze website. De kosten worden voor jou niet hoger, maar dit zorgt er wel voor dat we o.a. de hostingkosten kunnen betalen. Je leest er mee over in onze affiliatie disclaimer »

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!