Home » Caddie Golf

Caddie Golf

Overzicht

Onderwerp

Caddie Golf

Wat is een caddie?

Een assistent van een golf(st)er tijdens een wedstrijd.

Caddie Golf

Je bent waarschijnlijk op deze pagina gekomen omdat je alles wil weten over de caddie op de golfbaan, ofwel de assistent van de golfer die over de baan gaat. Veel mensen denken dat de caddie enkel de tas mag dragen en de clubs mag aangeven.

Maar een caddie is meer, al verschilt het van golfer tot golfer, een goed op elkaar ingespeelde caddie en golfer kunnen namelijk het verschil maken tussen winnen of het net niet winnen van een golftoernooi. 

Vandaag vertellen we je alles over caddies. Wat ze verdienen, waar ze golfers mee helpen en daarnaast mooie verhalen over caddies. Want ook de beste spelers in de wereld hebben een caddie gehad, en daar vallen mooie verhalen over te vertellen.

Hoeveel verdient de caddie van een golfer?

Wanneer mensen erachter zijn gekomen dat een caddie meer doet dan er alleen voor zorgen dat de clubs gedragen en aangegeven worden dan zijn ze al gauw benieuwd naar het salaris. Het salaris is nogal variabel, dat wil zeggen dat de golfers’ prestaties bepalend zijn voor het inkomen van de caddie.

Zo is het dus belangrijk, als caddie zijnde, om te geloven in de speler waar jij de tas voor mag dragen. Als je van te voren al het idee hebt dat het niets gaat worden, ga je dan je tijd besteden aan het ‘dragen van de tas’ van een speler die volgens jou toch nooit gaat winnen?

Dit verdient een caddy bij golf

Maar als de speler waar jij voor caddiet’ wint of hoog eindigt dan kan het soms erg mooi aflopen. Vaak ontvangt een caddie van de speler een basis salaris. Dit basis salaris is natuurlijk afhankelijk van het niveau waar de betreffende speler rondloopt.

Je kunt je voorstellen dat er op de PGA Tour meer verdiend wordt dan op de Alps Tour (een van de laagste professionele touren in Europa). Geruchten gaan de ronde dat een caddie op de PGA Tour wel tot 3000 dollar per week verdienen terwijl op de laagste toeren een uurloon van 15 tot 20 dollar gebruikelijk is. 

Maar dan het variabele deel, daar kan het interessant worden. Waar de ontvangst van 5% van het prijzengeld normaal is wanneer een speler buiten de top-10 eindigt stijgt de ontvangst al naar 6-7% wanneer een top-10 finish gehaald wordt. Bij winst is het delen van zo’n 10% van de winst helemaal geen gekke gedachte.

Waar wat doet een caddie dan voor dat geld, want naast het dragen van een tas en het aangeven van de clubs mag er dan nog wel wat meer gebeuren toch voor dat geld? Hieronder gaan we eens kijken naar het takenpakket van de caddie, ofwel de functieomschrijving.

Wat doet een caddie precies?

Het werk van een caddie verschilt erg van golfer tot golfer. Het is namelijk zo dat de relatie tussen de speler en de caddie van duo tot duo erg verschilt. Zo is de caddie van speler Lee Westwood tegenwoordig zijn vriendin. De vraag is of ze echt veel van golf weet of dat ze meegaat omdat Lee dan lekker relaxed is en zij een gezellige tijd hebben..

Lee Westwood caddy

Waar caddies vroeger goed waren voor de wat minder spannende klusjes als in het schoonmaken van de clubs, de tas dragen en de clubs aangeven, divots terugplaatsen en het schoonmaken van de ballen is dat tegenwoordig wel anders. 

Tegenwoordig zijn caddies in sommige gevallen echt adviseurs van de spelers op de baan. Tijdens het maken van club keuzes, hoe op te lijnen en rekening houden met de wind heeft de caddie in veel gevallen vinger in de pap. 

Het maken van de juiste keuzes kan in het golf, zoals we allemaal weten, het verschil maken tussen de overwinning of net niet winnen. En vooral onder druk, als golfer zijnde, is het soms lastig om de juiste keuze te maken. Wat nou als je daar een tweede paar ogen bij kunt hebben?

Kunnen caddies golfen?

Vaak zijn caddies namelijk ook niet de minste golfers. In een video op YouTube vragen ze professionele caddies naar hun handicap. De caddies gaven na elkaar antwoord op de vraag ‘’wat is je handicap’’ met 0, 1, 11, scratch, scratch. 

Vervolgens kwam de vraag ‘’wat is je laagste score ooit op de golfbaan?’’ Er werd door de eerste caddie afgetrapt met een ‘’62’ door James Edmondson’. Daarna gaven nog een aantal caddies aan dat hun laagste score ergens in de 60 was. Iets waar wij vooralsnog alleen nog maar over kunnen dromen.

De caddy van Tiger tijdens Pebble Beach

Een van de meest memorabele verhalen die wij ooit gehoord hebben over caddies is er een van die van Tiger Woods, ja hoe kan het ook anders. Tijdens de U.S. Open in 2000, op Pebble Beach, was het Tiger die domineerde. Geen bogeys in de laatste ronde en geen enkele 3-putt tijdens het hele toernooi, niet slecht. 

Ware het niet dat Tiger bijna gediskwalificeerd was op zaterdag. Tiger speelde sinds kort met een nieuwe Nike bal. Tiger had op vrijdag, door de break wegens het mistige weer, zijn ronde pas om 9 uur ‘s avonds afgerond.

Toen hij met zijn tas aankwam op de kamer had hij nog 7 ballen in zijn tas. Hij besloot nog even te putten op het tapijt van de hotelkamer met 3 balletjes. Het werd al gauw weer zaterdagmorgen en zonder dat Tiger het wist had hij nog maar 4 ballen in zijn tas.

Tiger gaf tijdens zijn ronde wederom twee ballen ballen weg en had op een gegeven moment nog maar twee ballen in zijn tas. Toen Tiger zijn bal in het water sloeg op hole 18 kreeg de destijdse caddie van Tiger het warm. 

Steve Williams, de caddie van Tiger destijds, moedigde de goat aan om zijn tweede bal met een ijzer te slaan. Ware het niet dat ‘’Stevie’’ wist van de enige bal die nog over was. Gelukkig wist Tiger er met een bogey vanaf te komen en zijn laatste bal veilig binnen te brengen. Tiger won het U.S. Open in 2000.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!