Home » Begeleid wonen

Begeleid wonen

Overzicht

Onderwerp

begeleid wonen

Wat komt er kijken bij begeleid wonen?

Wij als golfers zijn over het algemeen wat ouder (de gemiddelde leeftijd op mijn golfclub is zo’n 65 jaar). Dat betekent dat we langzaam iets minder mobiel worden en dat in sommige gevallen ondersteuning noodzaak wordt om een hoge kwaliteit van leven te kunnen handhaven. Wonen onder begeleiding, ofwel begeleid wonen, kan een stap zijn die je zet waarmee je die kwaliteit van je leven kunt behouden desondanks dat je ouder wordt.

Begeleid wonen is niet eng

Veel mensen denken bij begeleid wonen aan een opvangtehuis waar je de hele dag letterlijk “achter de geraniums” zit. Dat beeld mag best een beetje genuanceerder, want begeleid wonen is er ontzettend veel tussenvormen. 

Begeleid wonen is er voor ouderen, bijvoorbeeld in de vormen van mantelzorg, een zorgwoning of een verpleeghuis. Binnen al deze tussenvoren is er in principe begeleiding op maat; dat wil zeggen dat de begeleiding die je ontvangt in principe naar jouw behoefte wordt samengesteld. 

Sommigen hebben ondersteuning nodig bij dagelijkse bezigheden zoals persoonlijke verzorging en schoonmaak terwijl anderen in principe nagenoeg alles nog zelf kunnen maar vanuit het sociale aspect woonachtig zijn in een verpleeghuis of zorginstelling.

Hoe regel je begeleid wonen?

Wanneer je voor een naaste in je omgeving een begeleid wonen traject wil starten dan kun je dit in principe regelen met de gemeente waar je een procedure volgt. Over het algemeen is het het makkelijkst om je te verdiepen in de materie op de website van de gemeente waarin het begeleid wonen zal plaatsvinden. Zij hebben de voorwaarden en andere belangrijke informatie op hun website vermeld. Hier kun je bepaalde zaken vinden zoals eventuele wachttijden en mogelijkheden qua zorg.

Thuis of uitwonend?

Begeleid wonen is er in principe in twee vormen:

  • Je kunt begeleid wonen in je eigen huis, waar je zorgt ontvangt
  • Je kunt begeleid wonen in een daarvoor aangemerkte instelling

Het is afhankelijk van de zorgvraag welke vorm van begeleid wonen het past in de specifieke situatie. Informeer hierover bij de Gemeente om samen met de zorgdragende partij tot de juiste keuze te komen.

Kan ik blijven golfen wanneer ik begeleid woon?

In principe, wanneer je nog goed te been bent je woont wel begeleid, dan zou je nog gewoon kunnen golfen. Het is in principe niet zo dat je helemaal niets mee kan op het moment dat je ervoor kiest om begeleid te gaan wonen. De wereld is echt nog niet ten einde wanneer dat het geval is. 

En zoals je misschien weet worden golfers ouder, omdat we als golfers mentaal en fysiek flink bezig blijven.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!