Home » Afslagplaats bij Golf

Afslagplaats bij Golf (3 letters)

Overzicht

Onderwerp

De teebox (afkorting: tee).

Afslagplaats bij Golf

De afslagplaats bij golf is de plek vanwaar de hole begint (de baan die je loopt vanaf de start tot aan de de vlag waar de bal in moet).

Door golfers wordt echter vaker de afkorting van het woord teebox gebruikt om de afslagplaats op de golfbaan aan te duiden. De korte variant van het woord teebox is tee.

Hoe ziet de afslagplaats bij golf eruit?

De tee, ofwel de afslagplaats, is een speciaal gemaaid vierkant. Dit vierkant is vaak zo’n 20 meter lang en 5 meter breed. Je ziet op de afslagplaats altijd twee aanduidingen staan waarmee wordt aangegeven vanaf welke positie je mag beginnen te spelen. 

Golf teebox

Je mag altijd tot één stoklengte achter de aanduiding beginnen met spelen. Wanneer je verder dan één stoklengte achter de aanduiding begint óf zelf voor de aanduiding dan krijg je twee strafslagen omdat de je regels van het golfspel niet volgt. 

Veel mensen die net beginnen met golf denken dat je van overal op de afslagplaats mag beginnen met spelen maar dit is dus niet het geval. In het geval je dit dus wel doet en de regels niet volgt dan heeft dit consequenties in de vorm van strafslagen.

De verschillende soorten afslagplaatsen

Op de golfbaan vind je verschillende soorten afslagplaatsen. Iedere afslagplaats heeft zijn eigen kleur. De afslagplaatsen welke je het meest tegenkomt op de golfbaan zijn de gele en de rode afslagplaatsen. Volgens de traditie spelen de heren vanaf de gele afslagplaats en de dames vanaf de rode afslagplaats.

Tegenwoordig is dit allang niet meer het geval en wordt alle beginnende golfers geadviseerd om te beginnen op minimaal de rode afslagplaats omdat dit het spelplezier en de ontwikkeling van de golfers ten goede komt gezien het idee dat zij een kortere afstand hoeven af te leggen naar de hole toe.

Hieronder hebben we een kleine opsomming gemaakt van de bestaande kleuren van afslagplaatsen in voor welk niveau golfers deze afslag plaatsen bedoeld zijn.

B(l)ack tees

Back tees of afslagplaatsen zijn vaak zwart en worden dus ook wel de black tees genoemd. Vaak worden de black tees gespeeld door de professionals en spelers die als zeer goede amateurs worden beschouwd. Back tees zijn lang niet op iedere golfbaan te bekennen en vooral terug te zien op de wat betere banen waar goede spelers komen.

Witte afslagplaats

De witte afslagplaats is ook voornamelijk voorbehouden aan de betere golfer en is dan ook volgens vele golfbanen bedoeld voor golfers vanaf zo ongeveer handicap 10 en lager. De afstand verschillen met de gele afslagplaats is vaak nog wel fors.

Gele afslagplaats

De gele afslagplaats wordt traditioneel gespeeld door de mannen maar is ook zeker speelbaar voor vaardige golfsters.

Rode afslagplaats

De rode afslagplaats is vanuit de oorsprong bedoeld voor de vrouwelijke golfer. Tegenwoordig spelen op deze tee echter ook beginnende en junior golfers.

Oranje afslagplaats

Voor de rabbits is de oranje afslagplaats / tee-box bedoeld. Daarnaast wordt deze teebox ook gespeeld door kleine golfers die net beginnen en/of niet zo’n lange afstand slaan.

Welke afslagplaats hoor ik te spelen?

Begin je net met golfen en zitten je vrienden te zeuren dat je vanaf dezelfde afslagplaats zou moeten spelen? Kijk dan eens in deze tabel en bekijk welke totale lengte de afslagplaatsen hebben op jouw golfclub. Kijk daarna welke gemiddelde driver lengte overeenkomt met de totale lengte van de baan om in te schatten welke afslagplaats het best bij jou past:

Gemiddelde drive afstandAangeraden totale baanlengte
275 meter6500 – 6770 meter
250 meter6130 – 6310 meter 
230 meter5770 – 5850 meter 
205 meter5800 – 5490 meter
180 meter4750 – 4950 meter
160 meter4000 – 4200 meter
135 meter3200 – 3380 meter
Teebox golf

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!

Boyd Online Golfer Caddy

Wij zijn Boyd en Wouter van Online Golfer Caddy. Twee fanatieke golfers die graag een ronde lopen op de golfbaan. In onze vrije tijd werken we aan Online Golfer Caddy en schrijven we reviews, golf informatie, koopgidsen en andere informatie omtrent de golf sport. In sommige gevallen verdienen wij een commissie wanneer jij een product koopt via onze website. De kosten worden voor jou niet hoger, maar dit zorgt er wel voor dat we o.a. de hostingkosten kunnen betalen. Je leest er mee over in onze affiliatie disclaimer »

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!